Bodøryggen - tips og triks

Lørdag 1. oktober arrangeres Bodø Run Bodøryggen, et majestetisk fjelløp på ca. 21 kilometer fra Skaug på Nordsia av Bodø, til Bestemorenga i hjertet av Bodømarka. På et lengre fjelløp som dette er det ofte flere ting man må huske på både før selve løpet og underveis, og vi har derfor spurt to løpere som har deltatt tidligere om noen siste tips og triks før startskuddet går på lørdag.

    • Fjelløp på ca. 21 kilometer og 1000 høydemeter.

    • Maks antall deltagere: 200

    • Start på Skaug og målgang på Bestemorenga.

    • Høyeste punkt er Skaugtuva (626 moh.)

    • Løypeprofil (Strava)

    • Arrangeres av Bodø Run Festival

Erland Eldrup har tidligere vunnet Bodø Run Bodøryggen (2020) på den sterke tiden 1:32:39, og regnes som en av landets aller beste fjelløpere. Eldrup starter forberedelsene til løp som Bodø Run Bodøryggen allerede lenge før startskuddet går.

Uken før et lengre fjelløp pleier jeg å redusere treningen, men ikke så mye at jeg føler meg slapp. Jeg korter ned alle turer, samtidig som jeg løper enda roligere på de rolige turene. Tre dager før konkurranse pleier jeg å kjøre en form for hardøkt, enten kontinuerlig eller som intervall, alt ettersom hvordan løpet er. Disse øktene løper jeg som regel over konkurransefart, de er derimot ikke særlig lange. Dette gjør jeg for å holde oppe spenningen i muskulaturen. Føler man at man hviler for mye er dette også en måte å få ut litt «futt» på. Det skal sies at folk har forskjellige måter å lade opp til et løp på, men det handler om å få overskudd. Jeg har prøvd mye og tester fortsatt ut forskjellige måter, men måten jeg har beskrevet er, for meg, en ganske «safe» metode.

Jill-Torun Mortensen

Jill-Torun Mortensen er kjent som “Årets Bauta” og fullføre Bodø Run Bodøryggen på tiden 3:03:02 i 2021. Hun har også deltatt på Lofoten Skyrace og Kua Ultra, og har god erfaring fra fjelløp. Også Mortensen roer ned på de lange løpeturene og intervalltreningen i uken før løp, som stort sett består av å lade batteriene og noen rolige løpeturer.

Tung start

Starten på Bodø Run Bodøryggen kan være brutal. Fra grendehuset på Nordsia går veien rett opp mot Skaugtuva, og derfra er det rundt 5 kilometer og ca. 600 høydemeter før man er på toppen. Her har man (forhåpentligvis) fantastisk utsikt ut over Vestfjorden og mot Landegode. Skal vi tro Jill-Torun Mortensen er mye av løpet unnagjort når man når toppen av Skaugtuva.

Over Bodøryggen er det jo starten av løpet som er den tyngste biten. Når man er på toppen av Skaugtuva er det jo bare det beste igjen. Herfra gjelder det for meg å nyte turen man er på, samtidig som man holder bena i gang. Når det er som tyngst bruker jeg å smile bredt og tenke på hvor heldig jeg er som kan gjøre slike løp. Mot slutten tenker jeg på hvor deilig det blir å komme i mål. Og hvor godt det blir å sette seg i sofaen når man kommer hjem.

Erland Eldrup sier seg langt på vei enig med klubbkollega Mortensen om løypeprofilen til lørdagens løp.

Når det gjelder løypen er den ganske lett å forholde seg til. Det er en solid stigning og det er det. Denne stigningen kommer så å si med en gang, så for min del er det viktig å varme godt opp så man ikke stivner. Bodøryggen er relativt lettløpt, så man får mye igjen hvis man har friske bein etter Skaugtuva. Finn et tempo du tenker du kan holde hele veien inn og prøv å få en god flyt. På slutten er det bare å gunne på og la det stå til.

Drikkesekk eller ikke?

Værforholdene over Bodøryggen kan være vanskelig å spå. Selv med en god værmelding er området veldig utsatt for vær og vind. Etter et par års erfaring har nå arrangøren Bodø Run Festival nå gjort det obligatorisk å ha med vindjakke og telefon for alle deltakere. Spesielt fjoråret var utfordrende for mange, noe blant annet Erland fikk smake på.

Forrige løp hadde jeg to gels i et belte. Jeg hadde alt for lite klær på meg og ble ekstremt kald underveis, faktisk så mye at jeg ble svimmel og slet med å holde balansen, så det var ikke en særlig god opplevelse.. Så det er viktig å kle seg etter forholdene, det har en tendens til å blåse. Det er i tillegg viktig å ha med seg energi, i fast eller flytende form, hva folk får ned underveis er veldig forskjellig. Under lange løp pleier jeg å spise noe hver halvtime, så lenge det går. I raske løp spiser jeg som regel gels, under lange løp pleier jeg å spise mer fast føde.

Jill-Torun, som er oppe på selve fjellet i en lengre periode enn Eldrup, løper gjerne med en større sekk og har med litt mer klær og næring enn de som sikter seg inn på en topp-plassering.

Underveis drakk jeg tre store gels (slike med skrukork), og prøvde å ta en liten sipp fra dem ca. hvert 20. minutt. I sekken har jeg ellers en vindjakke, buff, hansker, ulltrøye, varmefolie, en stor Snickers, gels, energidrikke, toalettpapir, gnagsårplaster, Paracet og staver.

Erland Eldrup

Sko

Turen over Bodøryggen går stort sett på fine sier, mens det fra Løpsfjellet og ned mot Bestemorenga kan være glatt, gjørmete og sleipe røtter. Også stigningen ned mot Bertneskaret kan være en glatt utfordring. Gode sko og godt feste kan derfor bli viktig på lørdag. Jill-Torun har følgende tips:

Sist løp jeg i La Sportiva Tempest. Jeg liker at de har en slik sokk og god støtte rundt ankelen, som hindrer stein, kvist og rusk fra å komme ned i skoen. Godt feste og i den gjørma og regnet som var sist funket det ok.

Erland Eldrup har etter mange år med fjelløp funnet sin favoritt når det kommer til sko.

Jeg løper som regel meg sko fra VJ hvis det er et teknisk løp. På Bodøryggen tenker jeg at man kan man benytte seg av det meste, men hvis det er vått og sleipt kan det være en fordel med litt grovere såle. Jeg foretrekker sko med lav dropp og lav såle fordi jeg føler jeg får bedre kontakt med underlaget og dermed et mer naturlig steg. Men dette er også veldig individuelt. Jeg har så å si alltid trent og konkurrert i «tynne» sko og har dermed blitt vant til det.

Ha det gøy!

Begge de to Bauta-løperne er samstemte om at Bodø Run Bodøryggen er et veldig gøy løp, og at det viktigste med lørdagen blir å ha det gøy underveis.

Bodø Run Bodøryggen er et nydelig løp på den fantastiske stien over Bodøryggen. Nydelig utsikt til alle kanter og en fin sti å løpe på. Her finner man virkelig godfølelsen. Husk å nyt turen! Og når det blir tungt, husk at styrken ligger i hodet og tankene! Og gled deg til målgang, sier Mortensen.

Lykke til alle sammen! Spar på kruttet, det er mer motiverende å ta igjen enn å bli tatt igjen. Det ser ut som det kan bli tørt og fint på stiene til helgen, avslutter Eldrup.

Forrige
Forrige

Referat fra styremøte i Bodø Bauta Løpeklubb

Neste
Neste

Frank med rekordtider